Ylä- ja alapuolelta lämmittävä kaasu-uuni

24. august 2020

"Kuinka voisin saada kaasu-uuniin ylä- ja alalämmityksen?" Tämä on kaasu-uuneihin liittyvä kysymys, jota meiltä kysytään usein. Harvaa tietää, että nykyiset säädökset estävät ylä- ja alalämmityksen samanaikaisen hyödyntämisen kaasu-uuneissa. Jos sen sijaan käytössäsi on grillausvastus, voit sen avulla aikaansaada ylälämmityksen.

Onko mökilläsi sisäänrakennettu kaasu-uuni tai mahdollisesti täydellinen kaasuliesi? Jos perehdyt hieman tarkemmin uunisi ominaisuuksiin ja toimintoihin sekä mahdollisiin lisävarusteisiin, saat ruoanlaitostasi huomattavasti enemmän irti!

Ylä- ja alalämpö kaasu-uunissa
Kaasu-uuneissa ei ole mahdollista hyödyntää ylä- ja alalämpöä samanaikaisesti. Säädökset määrittävät, että kaasu-uunissa saa olla tasan yksi poltin sisällä. Tätä säädöstä on noudatettava, jos laitteelle halutaan saada CE-merkintä ja myyntilupa EU-alueelle. Toisin sanoen markkinoilla ei ole saatavissa kaasu-uuneja joissa olisi samanaikaisesti käytettävissä sekä ylä- että alalämpö. Lähinnä paras vaihtoehto perustuu grillielementtiin, jota voi käyttää ylälämmitykseen mutta tällöin alalämpö eli kaasupoltin uunissa tulee sammuttaa.

Ratkaisun tarjoaa grillielementti
Onko käytössäsi kaasu-uuni ja unelmoit samanaikaisesta ylä- ja alalämmityksestä? Vastaus kaikkiin toivomuksiisi on grillielementti. Kaasu-uunissa lämpö tulee kaasu-uunin pohjalta ja kohdistuu ruokaan alhaalta päin. Grillielementti sijaitsee kaasu-uunissa ylimpänä ja kun se kytketään päälle, lämpö kohdistuu ruokaan yläpuolelta. Suosittelemme, että lämmität ruokaa normaaliin tapaan alalämmöllä kaasupolttimen tuottamalla lämmöllä, kunnes ruoka on lähes valmis, mutta ei palanut pohjasta. Tämän jälkeen sammuta kaasupoltin ja siirrä uuninpelti ruoan kanssa uunin alaosaan ja kytke grillielementti päälle ruoan lämmittämiseksi yläpuolelta. Tarkkaile ruokaa jatkuvasti, kun käytät grillielementtiä ja jatka paistamista, kunnes ruoan pinta ja kypsyys ovat halutut!

Uuni joka on varustettu grillielementillä ja jonka uunitilavuus on suuri
Kun valitset kaasu-uunia mökille, kaksi tekijää tulee ottaa erityisesti huomioon. Valitussa uunissa tulee olla grillielementti ja uunin paistotilan tulee olla riittävän suuri. Grillielementti on lähin ylälämmitystä vastaava toiminto, joka on saatavissa kaasu-uuniin, mutta suurella paistotilalla varustetussa uunissa, lämpötila tasaantuu koska ilma pystyy kiertämään tehokkaammin uunissa. Joissakin kalusteisiin upotettavissa uuneissa on tuuletin, joka varmistaa lämmön tasaisemman jakautumisen uunissa.

 

Kaasuliesi tai -uuni mökillä
Kaasuliedet ja -uunit ovat mökkeilijöiden tiedossa, mutta sellaisen käyttäminen saattaa vaatia alkuvaiheessa hieman totuttelua, koska useimmat ihmiset ovat tottuneet sähköliesien ja -uunien käyttöön kotona kaupungissa. 
 
Nestekaasun kulutus
Se kuinka paljon kaasu-uunisi kuluttaa, riippuu täysin siitä, kuinka korkeaan lämpötilaan uunin säädät ja kuinka kauan uunia lämmität. Jos esimerkiksi käytät teholtaan 2500 W:n poltinta 15 minuutin ajan joka päivä, 6 kg:n kaasupullo kestää kolme kuukautta. 
 
Ohjeet nestekaasun liittämiseen tästä
 
Kaasu ja kylmä
Useimmat mökkeilijät toivovat ohjeita, kuinka kaasupulloja tulee säilyttää mökin ulkopuolella. On tärkeää tiedostaa, että kylmäkään sää ei juurikaan vaikuta nestekaasuun. On yleinen käytäntö säilyttää kaasupulloja mökin ulkopuolella pystyssä ja mieluiten erillisessä hyvin tuuletetussa ja sateelta ja lumelta suojatussa säilytyskaapissa.
 
Kaasu-uuneihin liittyvät hyödyt ja haitat
Kaasulieden ja -uunin käyttö voi aluksi vaatia hieman totuttelua mutta on vähintään yhtä hyvä vaihtoehto kuin sähköliesikin. Kaasun tapauksessa voit säätää lämpötilaa täysin portaattomasti ja poltin saavuttaa toivotun lämpötilan käytännössä viiveettä. Toisin sanoen ruoanlaitto on nopeampaa. Kun propaani palaa kaasulieden tai -uunin polttimossa "polttojätteenä" muodostuu vesihöyryä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että liharuoista tulee mehevämpiä ja mehukkaampia ja leivän pinnasta rapeampaa kuin sähköuunilla valmistettaessa. Haittapuolena kaasukäyttöisissä laitteissa on se, että kun kaasupullo on tyhjentynyt et voi laittaa ruokaa ennen kuin olet vaihtanut tilalle täyden kaasupullon. Säädöksien mukaan mökillä saa säilyttää sisätiloissa kahta 11 kg:n kaasupulloa, joista toista käytetään ja toinen on varalla. Näin voit varmistaa, että kaasua on saatavissa tarpeen mukaan.
 
Lue lisää kaasun käytöstä ruoanlaitossa.
 
Kaasu ja turvallisuus
Turvallisuus kaasu-uuneissa on korkealla tasolla. Kaikki Pohjoismaissa myytävät kaasulaitteet sisältävät liekinvarmistimen, joka varmistaa, että kaasunsyöttö katkeaa jos polttimen liekki jostakin syystä sammuu. Jos vielä lisäksi asennat mökkiisi kaasuhälyttimen tai CO-hälyttimen, joka hälyttää ajoissa vaarasta voit nukkua yösi levollisesti.

Ilmaraon tarpeellisuus kaasulaitteen ympärillä?
Kaasu-uunin tyypistä riippuu, tarvitseeko uunin ympärille jättää ilmarako ja jos tarvitsee, minkä suuruinen. Lue aina käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti ennen asennukseen ryhtymistä ja noudata ohjeita tarkoin. Asennusohjeissa on mainittu minkä suuruiset ilmaraot eri puolille kaasu-uunia pitää jättää ja minkälaisia materiaaleja tulee käyttää. Jotkin uunityypit edellyttävät ilmarakoa viereisten kaapinrunkojen ja uunin välillä, toisten mallien lämpöeristys on tyypiltään sellainen, että erityisiä ilmarakoja ei tarvita.
 
Lue lisää kaasun käytöstä mökillä tästä.
 
Kaasuliesiä ja -uuneja käyttävät myös huippukokit
Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että kaasuliedet ja -uunit mahdollistavat tarkemman lämmityksen säädön ruoanlaitossa. Se on myös yksi syy miksi ammattilaiset ja huippukokit suosivat kaasukäyttöisiä liesiä ja uuneja. Oletko joskus kokenut, että bearnaise-kastike palaa pohjaan? Niin ei käy kaasun kanssa ruokaa lämmitettäessä - lämmön säädettävyys on huippuluokkaa!


Onko tämä artikkeli hyödyllinen? 

Jaa tämä: