Vene talviteloille aurinkosähköllä!

19. oktober 2019

Taas on se aika vuodesta kun on aika nostella veneet ylös talvipakkasten tieltä. Tapoja on monia - on helpompia ja on vaikeampia. Tässä esittelemme oman suosikkimme.

Mauri Toivanen kertoo seuraavassa hieman taustoja: "Kesämökkimme on ollut perheemme käytössä jo yli 20 vuotta. Meillä on ollut lukuisia erilaisia veneitä, toiset pieniä soutuveneitä, toiset taas hieman isompia moottori- ja purjeveneitä. Pienemmät veneemme olemme aina vetäneet vain rantakaislikon läpi maan kamaralle, kun taas toisten luontainen paikka on ollut laiturissa (poijukiinnitys). Oman leimansa on tuonut talvi, kun kaikki veneet vaativat omanlaatuista varastointia ja suojaamista. Soutuveneet ja muut pienemmät jollat on käännetty ylösalaisin pitkin tonttia ja ne on talvehtineet suojaamattomina. Mm. Buster ja vanha puuvene on vedetty erilaisilla manuaalisilla vinsseillä ja kelkoilla maihin ja niiden päälle rakennettu aina erillinen talvisuoja. Isommat veneet toki kuljetettu asianmukaisille venetelakoille talvivarastointiin. Kun lapset olivat vielä kotona ja itse olin nuori ja vahva, oli käytössä paljon energiaa mm. mökin talviteloille laittoon. Nyt kun olen eläkkeellä ja lapsilla omat mökkinsä, tuntuu kaikki hieman raskaammalta.

Tekninen ranta
Mökillähän tekeminen ei ikinä lopu kesken, ja aina tuntuu löytyvän toinen toistaan tärkeämpiä remontoitavia ja parannettavia asioita. Nyt kuitenkin kaikki oli täällä tehty ja katseet suuntautuivat taas veneisiin ja rantaan. Voisikos ranta toimia paremmin? Saisiko siitä helpomman, jotta esim. veneiden käsittely olisi helpompaa ja vaivattomampaa? Vastaus oli kyllä. Pienen suunnittelun jälkeen syntyi ajatus "teknisestä rannasta", joka pitäisi sisällään kolmen veneen levyisen veneliuskan varustettuna nostokelkalla ja työskentelytilalla.

Sähköllä? Aurinkosähköllä?
"Olin haaveillut veneen nostamisesta vaivattomasti ilman lihasvoimaa jo pitkän aikaa, mutta olin aina tyrmännyt ajatuksen, sillä rantaan ei ikinä oltu tuotu sähköjä. Pelkän veneen nostamisen takia en ollut nähnyt tarpeelliseksi kohtuutonta kaivuutyötä saatikka kallion räjäyttelyä." muistelee Mauri. Pienen etsinnän jälkeen löytyi Sunwind, joka tarjosi nopean ja helpon ratkaisun, mikä ei myöskään ollut kallis. Ja niin ajatus aurinkosähköllä toimivasta venevinssistä sai päivänvalonsa.

Tekninen toteutus
Suurin urakka oli venelavetin sekä kelkan ja kiskojen rakentaminen Buster X -veneelle. Tämän jälkeen voitiin asentaa venevinssi, akku, aurinkopaneelisäädin ja aurinkopaneeli johdotuksineen. Aurinkopaneeli (+lataussäädin) pitää huolen että akku on aina täydessä latauksessa. Akun voi jättää talveksi ulos sillä myös talvella tapahtuva ajoittainen lataus pitää huolen että akku ei pääse tyhjäksi. Sähkövinssi on 12V mönkijäkäyttöön tarkoitettu vinssi, joka toimii siis akkuvirralla. Sen voima pystyy vetämään jopa 2000kg veneen ylös, joten noin 700kg Buster X moottoreineen ei tuota ongelmia, kunhan vinssi on kunnolla kiinnitetty. Akuksi riittää pienempikin (noin 30Ah) akku, sillä per nosto ei virtaa mahdottomasti kulu. Ai mitä? Siinäkö kaikki? Juuri niin, alla vielä kertauksena kaikki tarvittava (hinnat suluissa):

1kpl Chima ATV Vinssi 1360kg  (69,90€)
1kpl Exide nautilus Combi 60Ah käynnistysakku (0€, löytyi varaston nurkasta)
1kpl Victron BlueSmart 75/15 aurinkopaneelisäädin (149€)
1kpl Sunwind MaxPower 50W aurinkopaneeli (100€)
1kpl Sunwind aurinkopaneeliteline (30€)
20m Solar-kaapelia (20€)
+ Sunwind säilytyslaatikko (0€, kaupanpäällinen)
+ ruuveja ja muttereita (5€)

YHTEENSÄ 373,90€ (+uuden akun hinta noin 50-70€)


"Olisin voinut valita halvemmat komponentit, mutta näiden pitää toimia ilman ongelmia meri-ilmastossa. Tämän takia halusin vehkeet, jotka varmasti kestävät. Lisäksi olen sen verran tekniikkafriikki, että halusin saada kaiken datan järjestelmästä suoraan puhelimeeni." Mauri kertaa valintojaan.

Lopputulos
Ensimmäiset koeajot takana ja vene nousi vedestä ilman tuskaa ja kyyneleitä. "Kynnys veneen nostamiseen on madaltunut ja nyt voin nostaa veneen useammin ja pestä mahdolliset kotilot pois paljon helpommin kuin ennen. En myöskään tarvitse kenenkään apua, vaan voin tehdä sen yksin." Mauri Toivanen jatkaa. Myös ajatus siitä, että kaikki hoituu ilman monimutkaisia sähköasennustöitä ja puhtaan auringon voimalla, lämmittää Toivasen mieltä. "Jätin vielä manuaalisen vinssin paikalleen, jos jostain syystä järjestelmä ei toimi. Uskon sen kuitenkin olevan hätävarjelun liioittelua, sillä niin hienosti tuntui pelittävän." Mauri myhäilee tyytyväisenä.


 


Onko tämä artikkeli hyödyllinen? 

Jaa tämä: