Kriisin sattuessa nämä tuotteet pelastavat pulasta

13. november 2018

Kuinka moni meistä selviäisi ongelmitta ilman sähköä, vettä tai internet-yhteyttä edes kolmen neljän päivän ajan? Harvempi kuin moni meistä arvaakaan, mikäli viranomaisia on uskominen. Tämä artikkeli esittelee tuotteet, joiden avulla kriisitilanteessa pärjääminen on huomattavasti helpompaa.

Olemme yhteiskuntana tottuneet siihen, että käytössämme on WiFi, 4G-puhelinyhteys, sähköä joka huoneessa, vettä suoraan juomahanasta ja lämmitys myös talvella, että pidämme näitä kaikkia suorastaan perustavanlaatuisina tarpeellisuuksina. Kriisin tai luonnonkatastrofin iskiessä yhdenkin yllä luetellun "mukavuuden" puute voi suistaa arkipäivän raiteiltaan perusteellisesti, ellemme ole varautuneet etukäteen pahan päivän varalta.

- Meidän tulee varautua siihen, että jokin tai jotkin Norjan tai Pohjolan tärkeistä infrastruktuuriin liittyvistä toiminnoista voi vikaantua, eikä vain kerran tai lyhytaikaisesti, vaan useita kertoja peräkkäin ja pitkäaikaisesti. Ja tässä meillä onkin iso ongelma. Kannustamme ihmisiä miettimään kuinka he yksilöinä ja perheinä pystyvät selviytymään 3 vuorokautta ilman ulkopuolista apua, kertoi Norjan oikeus- ja valmiusministeri Tor Mikkel Wara hiljattain NRK:lle, kun DSB (Norjan sisäministeriön valmiustoimisto) ja Oslon kunta lanseerasivat kampanjan nimeltä "Sinä olet osa Norjan valmiutta".

Olemme keränneet tähän artikkeliin vihjeitä ja tuotteita, joiden avulla selviät mahdollisista kriiseistä paremmin ja helpommin.

Ole valmistautunut selviämään ilman ulkopuolista apua
Viranomaisten eräs tärkeimpiä varautumiseen liittyviä tehtäviä ja tavoitteita on ohjata kansalaiset varautumaan selviämään ilman ulkopuolista apua riittävän pitkään, jotta viranomaiset ehtivät organisoida viranomaisten taholta tarjottavan avun. Pohjolassa kansalaiset ovat tottuneet ehkä liikaakin siihen, että kaikki toimii häiriöttä ja jatkuvasti, eikä kriisitilanteisiin varautumiseen ja niissä selviytymiseen ole kiinnitetty riittävästi huomiota.

Kolme vuorokautta. 72 tuntia. Se on minimiaika, kuinka pitkään viranomaiset olettavat ja suosittelevat meitä varautumaan selviämään ilman ulkopuolista apua, ilman sähköä, vettä ja mobiiliverkkoa. Vähintään.

Entä jos sähköt ovat poikki päiväkaupalla?
Sähkö on useille hieman abstrakti käsite. Sitä voi olla vaikea selittää ja mahdotonta nähdä, mutta olemme täysin riippuvaisia sähköstä. Sähkön avulla pidämme ruoan tuoreena jääkaapissa, valmistamme ruokamme ja pidämme asuntomme lämpiminä ja mahdollistamme toiminnan pimeän aikaan.

Sähkö on tarpeen myös, mikäli halutaan käyttää internet-verkkoa, matkapuhelimia, WiFi-verkkoja, PC-tietokoneita tai televisiota. Viranomaistiedotteiden kuuntelemiseksi jokaisessa taloudessa tulisikin olla paristokäyttöinen DAB-radio eli radio, jolla voi kuunnella yleisradiolähetyksiä. Yleisradiolähetysten kautta viranomaiset voivat lähettää kriisiaikoina tiedotuksia ruoka- ja vesihuollosta sekä ilmoittaa muita tärkeitä tietoja.

Litium Power Pack on kannettava apuvirtalähde. Sen avulla voit ladata matkapuhelimia, kannettavia PC-tietokoneita ja käyttää yleisradiovastaanotinta. Lataa Power Pack verkkovirralla tai ajoneuvon tupakansytytinliittimen kautta tai Brett-aurinkopaneelilla jos sähkökatko on jo tapahtunut.

Mini-aurinkopaneeli on pienikokoinen kokoontaitettava aurinkopaneeli, joka on varustettu kahdella USB-liittimellä, joiden kautta voit ladata matkapuhelimia tai muita USB-virransyöttöliittimellä varustettuja elektronisia laitteita, suoraan aurinkopaneelin avulla saatavalla virralla!
Ilman ruokaa ja juomaa ei pärjää pitkään!

Pieni hätävarasto kuivamuonaa tai pitkään säilyvää ruokaa on ehdottoman tärkeä asia, mikäli on selviydyttävä ilman ulkopuolista apua 72 tunnin ajan. DSB suosittelee vähimmäismääräksi kahta näkkileipäpakettia per henkilö, yhtä pakettia kauraryynejä ja kolmea pakettia kuivamuona-ateriapakkauksia tai kolmea pussia kuivamuonaa per henkilö.

Ruonalaittoon kriisiaikana tarvitaan jotakin, joka ei tarvitse sähkövirtaa toimiakseen. Jos käytössäsi on piha tai terassi voit käyttää kaasugrilliä, jos kaasupullossa on kaasua. Grilli voi toimia sekä paistouunina tai hellana riippuen siitä, onko grilli varustettu kannella vai ei.

Camp- tai Kombi-keitin yhdessä ruuvattavalla kaasupatruunalla on elegantti ja yksinkertainen ratkaisu edellä mainittuun ongelmaan. Muista varata kaasupatruunoita hätävarastoosi!

Hieman monipuolisempi ratkaisu on vapaasti seisova Parker-merkkinen keitin. Valittavissa on yhden, kahden tai kolmen polttimen malli.

Lisätietoja Parker-keittimistä saat tästä.

Jos haluat varmistaa selviytymisen pitempien kriisien aikana on, tasoon asennettava kaasukeitin loistava vaihtoehto.

Vesi on elintärkeää
Pohjoismaissa yksi henkilö kuluttaa keskimäärin 200 litraa vettä vuorokaudessa. Mitä sitten tapahtuu, kun vettä ei vesihanasta enää saakaan?

Vähimmäismäärä vettä per henkilö on 3 litraa puhdasta juomavettä vuorokaudessa. Tällöin on siis kyseessä juotu ja ruoanlaittoon käytetty vesi. Täytä puhdas vesisäiliö lähdevedellä ja ruuvaa korkki kiinni tiiviisti. Vesisäiliöt tulee säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa, jossa lämpötila ei laske nollan alapuolelle. Kellari tai autotalli ovat hyviä vaihtoehtoja.

Näin voit ylläpitää lämpöä
Monissa talouksissa sähkö on oleellinen osa lämmitystä. Sähkökatkon tapahtuessa on tärkeää olla varautunut siten, että asunnon lämpötilaa voidaan ylläpitää asumiseen sopivalla tasolla.

Kaasu-uuni on tehokas lämmitysmenetelmä tilanteisiin, joissa sähköä ei ole käytettävissä. Lämmitysteho on hyvä, joten lämpötilaa voidaan nostaa nopeasti. Kaasu-uunit ovat useimmiten siirrettäviä, joten voit siirtää kaasu-uunin vaikkapa tupaan ja keskittyä oleskelemaan yhdessä huoneessa, jolloin tilan lämpötilan ylläpitäminen on helpompaa ja kuluttaa vähemmän kaasua. Sinun tulee vain varmistaa, että olet varastoinut riittävästi kaasua hätätilanteisiin ja että kaasujärjestelmä ja sen osat kuten paineensäädin ovat kunnossa.

Lisätietoja kaasu-uuneistamme löytyy täältä!

Muista, että sisätiloissa on luvallista säilyttää korkeintaan 11 kg maakaasua (propaania). Jos haluat käyttää kaasua muuhun kuin lämmitykseen, on lämmitykseen olemassa muitakin ratkaisuja...Valopetrooli vai kaasu?
Valopetroolilämmitin on hyvä lämmitysvaihtoehto sähkökatkojen aikana. Valopetroolilämmittimet ovat siirrettäviä ja helppoja sekä käynnistää että sammuttaa. Valopetroolilämmitin tuottaa tasaisen ja miellyttävän lämmön nopeasti. Muista varata riittävästi puhdistettua valopetroolia varastoon!

Lisätietoja siirrettävistä valopetroolilämmittimistä tämän linkin kautta!

Jos käytettävissä on puilla lämmitettävä takka tai uuni varaa riittävästi kuivaa polttopuuta ennakkoon ja varmista, että hormi toimii hyvin.

Käymäläratkaisut sähkökatkojen ja vesikatkojen varalta
Luotettava käymäläratkaisu on oleellinen osa pärjäämistä kriisiaikoina. Olemme niin tottuneita vesikäymälöihin, että emme edes osaa ajatella niitä ongelmia, joita muodostuu, mikäli käymälää ei voi käyttää. Varsinkin kaupunkiolosuhteissa toimivan käymälän puute voi aiheuttaa todella suuria ongelmia.
Onneksi tarjolla on useampia käymäläratkaisuja, joilla ongelmat on helppo ratkaista.
Jos haluat käymälän, joka on varustettu huuhtelutoiminnolla (muista täyttää vesisäiliö ajoissa) tarjoaa kannettava Dometic-käymälä elegantin ja edullisen ratkaisun. Se on mahdollista liittää Easy-käsienpesualtaaseen.

Tämän linkin kautta saat lisätietoja kaikista vapaasti seisovista käymälävaihtoehdoista!

Kunnollinen ja turvallinen ratkaisu on Separett Rescue Camping. Se vie vain vähän tilaa ja on helppo käsitellä.

Ja näin saat valoa pimeyteen!
Kriisitilanteissa on helpottavaa, jos käytettävissä on muutama valaisin, jotka toimivat muulla kuin verkkovirralla. Varaa hätätilanteita varten kotiisi muutama kappale paristokäyttöisiä taskulamppuja sekä ympärivalaisevia lyhtyjä.

Tämä aurinkopaneelin avulla ladattava valaisin on erinomainen valinta silloin, kun sähkökatko yllättää. Lataus onnistuu asettamalla valaisimen aurinkopaneeli auringonvaloon joten luotettavuus on huippuluokkaa.

Tämä ladattava työvalaisin on erinomainen ratkaisu mutta muista ladata sitä säännöllisin väliajoin!

Suosittelemamme tuotteet
Auttaaksemme asiakkaitamme varautumaan kriiseihin ja poikkeusolosuhteisiin, me Sunwindilla olemme valinneet tarpeellisia tuotteita, joiden avulla kriiseistä on helpompaa selvitä. Lue alla oleva lista ja napsauta linkkejä saadaksesi lisätietoja tuotteista. Tuotteet on jaoteltu eri luokkiin valinnan helpottamiseksi. Vertaa ja valitse tarpeisiisi parhaiten sopivat vaihtoehdot.

Vesi
Vesisäiliö 10 litraa
Vesisäiliö 30 litraa
Easy - käsienpesuallas

Lämmitys
Kaasulämmitini Miniflame
Kaasulämmitin infralämmitin Windlame
Valopetroolilämmitin Kero 2,2 kW
Valopetroolilämmitin Zibro 3.0 kW

Hätävirta
Lithium Power Pack
Brett-aurinkopaneelilaturi kokoontaitettava
Mini-aurinkopaneelilaturi USB-liittimillä

Valo
Aurinkopaneelikäyttöinen valaisin
Ladattava työvalaisin

Keittäminen ja ruoanlaitto
Kombi-keitin
Camp-keitin
Kaasupatruuna kierrekiinnityksellä
Parker-keitin 1-poltin
Parker-keitin 2-poltin
Parker-keitin 3-poltin
Cuisine-pöytäkaasuliesi
Toronto-kaasugrilli
Ventus-kylmäboksi 35 litraa

Käymälä
Dometic kannettava käymälä
Separett Rescue Camping

Esimerkki tuotteista ja kustannuksista
Tässä esimerkissä jokaisesta tuoteryhmästä on valittu yksi vaihtoehto ja yhdessä tuotteet mahdollistavat selviämisen 72 tunnin ajan. Tuotteita on luonnollisesti mahdollista käyttää muulloinkin kuin vain kriisiaikoina ja jos taloudessa on retkeilijöitä useimmille tuotteista löytyy käyttöä ympäri vuoden.

Jos valitaan 10 litran vesisäiliö, Windflame-kaasu-uuni, Lithium Power Pack -akkupaketti ja Brett-aurinkopaneeli, Kombi-keitin, kierrettävä kaasupatruuna ja kannettava Dometic-käymälä saadaan tärkeimmät tarpeet tyydytettyä kustannuksien jäädessä alle 520 euron. Useat listalla olevat tuotteet soveltuvat käytettäväksi myös matkoilla!

Mikäli sinulla on vaikeuksia löytää juuri tärkeät tuotteet omaksesi - ei hätää - olemme keränneet tärkeimmät komponentit näppärästi omaksi paketikseen. Paketti sisältää tärkeimmät komponentit, jotka tarvitset ollaksesi omavarainen kriisin sattuessa. Paketti sisältää tarpeellisimmat komponentit valaistukseen, lämmitykseen, käymäläratkaisun sekä tarvittavat yhteydet ulkomaailmaan.

Perusselviämispaketin löydät tämän linkin takaa.

Ensimmäinen valmiustavaraluettelo 1970-luvun jälkeen
Omavarautumislistaan liittyvä kampanja sisältää ensimmäisen valmiustavaraluettelon sitten 1970-luvun ja kuvaa hyvin mitä joka kotitaloudessa tulisi olla varalla pahan päivän varalta.

9 litraa vettä per henkilö
2 pakettia näkkileipää per henkilö
1 paketti kauraryynejä per henkilö
3 pakkausta lounaspakkauksia tai 3 pussia kuivamuonaa per henkilö
3 pakkausta levitettä per henkilö (pitkäkestoinen)
Muutama pussi kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä, keksejä ja suklaata
Henkilökohtaisia lääkkeitä
Polttopuita, kaasua tai valopetroolia lämmitykseen
Grilli tai keittolaite joka toimii kaasulla
Kynttilöitä, myrskylyhty, valaisin ja paristot, valopetroolilyhty
Tulitikkuja ja tupakansytytin
Lämpimiä vaatteita, makuualusta ja makuupussi
Ensiapupakkaus
Paristokäyttöinen DAB-radio
Paristot, lisäakku ja tupakansytytinlatauslaite ajoneuvoon
Kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiaineita
Paperipyyhkeitä ja WC-paperia
Käteistä rahaa
Ylimääräistä polttoainetta ja polttopuita/kaasua/valopetroolia
Talousspriitä lämmitykseen ja ruoanlaittoon
Joditabletteja (ydinvoima- tai säteilyonnettomuuksia varten)
Ilmastonmuutos ja turvallisuuspoliittiset arviot

Ihmiset täällä pohjoismaissa asuvat maailman turvallisimmassa maassa, mutta olemme silti haavoittuvaisia. Kriisi voi aiheutua lukuisista eri syistä: luonnonilmiöistä, myrskyistä, sabotaasista, terroriteosta tai muusta vastaavasta. Kun jotakin suurta tapahtuu apua tarvitsevat useat ja toisaalta pulaa tarvikkeista ja asioista, joita pidetään itsestään selvyyksinä, ilmenee nopeasti. Jos kaikki ovat varautuneet riittävän hyvin voidaan apua kohdentaa tehokkaammin sinne, jossa sitä eniten tarvitaan.

Mikä on DSB?
DSB on lyhenne sanoista Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap, joka on norjalainen viranomainen. Kyseisen viranomaisen vastaa väestönsuojelusta ja varautumisesta. DSB koostuu kahdeksasta eri osastosta. Tehtävät kattavat kansallisen, alueellisen ja kunnallisen turvallisuuden ja varautumisen, palo- ja sähköturvallisuusasiat, teollisuus- ja elintarviketurvallisuuden, vaaralliset aineet sekä tuote- ja käyttöturvallisuusasiat. Lisäksi DSB:llä on päävastuu yhteiskunnan riskien- ja vahingoittumisalttiuden valvonnasta. DSB toimii oikeus- ja valmiusosaston alaisuudessa.

Tästä saat lisätietoja norjalaisesta DSB:stä.

Suomessa Kriisinhallintakeskus
Kriisinhallintakeskus on vuonna 2007 perustettu siviilikriisinhallinnan ja kansainvälisen pelastustoimen osaamiskeskus, joka sijaitsee Kuopiossa Pelastusopiston yhteydessä. Se toimii sisäministeriön ohjauksessa ja vastaa suomalaisten siviilikriisinhallinnan ja kansainvälisen pelastustoimen asiantuntijoiden koulutuksesta, rekrytoinnista ja varustamisesta kansainvälisiin tehtäviin. Lisäksi Kriisinhallintakeskus tekee alan tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Täältä lisätietoa Kriisinhallintakeskuksesta.


Onko tämä artikkeli hyödyllinen? 

Jaa tämä: